Biały mak Radix
Uznawany jest za niezwykle szlachetną odmianę maku. Jest delikatniejszy w smaku i bardziej słodki, niż jego niebieski brat.
Mak biały bogaty jest w: witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, jak: A, D, E, witaminę C, wysoką zawartość wapnia, dużą ilość żelaza, manganu, miedzi, magnezu, cynku oraz fosforu.
Właściwości zdrowotne białego maku:
- zapobieganie zaparciom i przyspieszenie pasażu jelitowego, dzięki obecności błonnika pokarmowego;
- obniżanie stężenia cholesterolu LDL oraz wpływ na regulację stężenia insuliny i glukozy we krwi, przez wysoką zawartość błonnika pokarmowego;
- pozytywny wpływ na układ kostny, dzięki wysokiej zawartości wapnia;
- łagodzenie stanów zapalnych, gorączki, bólów zębów, bólu stawów, wymiotów i nudności;
- obniżanie stężenia cholesterolu całkowitego i podwyższanie stężenia cholesterolu HDL, co jest warunkowane wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
- dobroczynny wpływ na układ krążenia: wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i obniża ciśnienie tętnicze krwi, przez obecność fosforu, cynku i witamin z grupy B;
- pozytywny wpływ na układ krążenia, tworzenie i funkcjonowanie czerwonych krwinek, metabolizm tłuszczu, dzięki wysokiej zwartości miedzi;
- poprawa funkcjonowania układu nerwowego oraz łagodzenie objawów bezsenności.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.
Składniki: mak biały.