Czerwona czubryca Dary Natury
Czubryca czerwona to mieszanka przyprawowa, która powstaje na bazie cząbru górskiego. Jest to odmiana cząbru, która rośnie na słonecznych terenach Europy Południowej i bardzo powszechnie występuje chociażby w Bułgarii.
Czubryca czerwona to mieszanka przypraw, które wspólnie nadają potrawom intensywnego pikantnego smaku i aromatu. Skład czubrycy czerwonej może różnić się w zależności od regionu oraz upodobań kulinarnych swoich autorów.
W jej składzie zawsze znajduje się jednak cząber górski, który stanowi bazę tej mieszanki przyprawowej oraz dodatki takie, jak papryka chili i papryka słodka, pieprz czarny, czosnek, cukier oraz sól. W składzie czubrycy czerwonej bardzo często można dodatkowo spotkać rozmaryn, majeranek, bazylię, suszoną cebulę oraz suszone pomidory.
Taki skład sprawia, że czubryca czerwona stanowi doskonały dodatek do dań mięsnych, jarskich oraz warzyw strączkowych. Ze względu na swoje pochodzenie, czubryca czerwona idealnie pasuje także do popularnych potraw kuchni bułgarskiej, w których wręcz nie powinno jej zabraknąć.
Z ciekawych właściwości czubrycy czerwonej powinni skorzystać:
- miłośnicy pikantnych przypraw,
- osoby, które lubią tłustą i ciężką kuchnię,
- osoby cierpiące na problemy z układem pokarmowym (np. niestrawność, wzdęcia, nudności),
- doraźnie jako pomoc w leczeniu bólu gardła.
Składniki: cząber górski 30%, papryka słodka, cebula, pomidory suszone, czosnek, papryka ostra.