Fasola mung TARGROCH
Fasola mungto gatunek z rodziny bobowatych. Orientalna nazwa zdradza jej dalekowschodnie pochodzenie. Pochodzi z Indii, uprawiana jest w Azji Południowej, Malezji i Chinach, gdzie stanowi ważny składnik lokalnych kuchni. Fasola mung to intensywnie zielone ziarenka, przypominające wyglądem zawartość strąków naszego swojskiego groszku. Była znana i doceniana jeszcze przed naszą erą, kiedy to zwrócono uwagę na jej wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne. Dzięki temu mung do dzisiaj nazywana jest złotą fasolą.
Składniki: fasola mung.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Referencyjna wartość spożycia na 100 g produktu
kJ: | 1302 |
kcal: | 315 |
Tłuszcz: | 1,6 |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0,2 |
Węglowodany: | 45,9 |
W tym cukier: | 2,7 |
Błonnik: | 15,7 |
Białko: | 21,4 |
Sól: | 0,05 |
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Alergeny: w zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100 % wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców.