Gorczyca czarna Dary Natury
Ceniona jest ze względu na charakterystyczny smak jaki nadaje potrawom. Mieloną gorczycą przyprawia się masła ziołowe, majonezy, surówki i kalafior, wzbogaca smak mięsa wołowego, wieprzowego, drobiu oraz sosów. Nasiona dodaje się do kwaszonych i konserwowych ogórków i innych warzyw. Zastosowanie do zup, duszonych mięs.
Gorczyca czarna to roślina przyprawowa, która smakiem przypomina chrzan. Wykorzystywana jest powszechnie w lecznictwie. Jej ziarna pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, usprawniają przyswajanie pokarmów i perystaltykę jelit. Znane są z działania bakteriobójczego.
Czarna gorczyca znana jest zwłaszcza z korzystnego działania na układ pokarmowy:
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych,
- wspomaga perystaltykę jelit,
- przyczynia się do lepszego wchłaniania pokarmów,
- przynosi ulgę w przypadku niestrawności, zaparć, nieżytu jelit, wzdęć.
Roślina wykazuje działanie przeczyszczające i przeciwzapalne:
- pomaga w leczeniu zapalenia opłucnej i odoskrzelowego zapalenia płuc,
- pomaga w zwalczaniu stanów zapalnych gardła, ropnej anginy czy zapalenia migdałków.
Wykazuje zdolność do rozszerzania naczyń krwionośnych, reguluje cyrkulację krwi i obniża poziom ciśnienia tętniczego.
Działa żółciopędnie, w wyniku czego wspomaga pracę trzustki i wątroby.
Ze względu na zwartość fitoncydów działa bakteriobójczo, obecność zaś sporych ilości witaminy B2 wzmacnia procesy odpornościowe w organizmie.
Składniki: gorczyca czarna 100%.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.