Herbatka ziołowa liść maliny FLOS
Liście malin w tradycyjnej medycynie ludowej stosowane były od lat jako środek leczniczy na wiele dolegliwości. Cechują się dużą zawartością witaminy C. Ponadto w ich składzie chemicznym odnajdziemy odpowiedzialne za wiele właściwości leczniczych związki takie jak garbniki, śluzy, żywice, polifenole (flawonoidy), kwasy organiczne i sole mineralne.
Właściwości liści malin:
- wykazują delikatne działanie rozkurczające na mięśnie gładkie jelit, macicy i naczyń krwionośnych,
- posiadają właściwości ściągające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
- polecane są w nieżytach żołądka i jelit, przy biegunce u dzieci, w zaburzeniach trawiennych, pomocniczo jako środek przeciwskurczowy,
- zalecane również do płukania w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej,
- stosowane niekiedy u kobiet w ciąży – na kilka tygodni przed porodem.
Składniki: wysuszony, rozdrobniony liść maliny (Rubus idaeus L.)– 100 %.
Sposób stosowania: dwie łyżeczki liścia maliny (ok. 1,5 g produktu) zalać 1 filiżanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem ok. 10 minut. Przecedzić. Świeży i ciepły napar pić 1 raz dziennie. Napar otrzymany z 1,5 g liścia maliny (czyli z 1,5 g produktu) stanowi dzienna porcję do spożycia.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.