Owoce jagody peruwiańskiej Radix
Miechunka, inaczej zwana jako jagoda inkaska lub jagody peruwiańskie zaliczana jest do tej samej rodziny warzyw, co pomidor, bakłażan czy papryka. Rośnie na terenach Ameryki Południowej, w gorącym klimacie. W sprzedaży ukrywa się tez pod nazwą: rodzynki peruwiańskie czy brazylijskie wiśnie.
Owoce jagody peruwiańskiej:
- zawierają bardzo dużo witamin z grupy B (B1, B2, B6, B12) oraz witaminy A i C,
- są jedynym roślinnym źródłem witaminy B12 i doskonałym źródłem beta-karotenu, niacyny i fosforu.
- jak na owoce posiadają bardzo dużo białka,
- regulują przemianę materii.
- powinny po nie sięgać osoby cierpiące na schorzenia jelit i układu trawiennego.
- są pomocne w leczeniu miażdżycy,
- działają przeciwalergicznie.
Jednak bezapelacyjnie ich największą zaletą jest to, że chronią przed nowotworami, wrzodami i grzybami.
Odtruwają organizm, wzmagają wydzielanie moczu i wydalanie wraz z nim wielu zbędnych i szkodliwych metabolitów, np. mocznika, kwasu moczowego, dzięki czemu działają przeciwartretycznie i odtruwająco. Pomagają w przypadku przewlekłych chorób stawów.
Mogą być stosowane także w leczeniu otyłości i kamicy moczowej.
Składniki: jagoda peruwiańska.
Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, orzechów ziemnych, innych orzechów, sezamu oraz soi.