Jałowiec - Dary Natury
Owoce jałowca (szyszkojagody) są okrągłe, ciemno wybarwione i pokryte delikatnym białym nalotem. Stosowane są jako przyprawa do mięs, szczególnie dziczyzny, której smak podkreślają. Jednak jałowiec to nie tylko przyprawa. Owoce jałowca mają właściwości lecznicze – pomaga na problemy z trawienne, bóle reumatyczne i działają przeciwzapalnie.
Jałowiec ma zastosowanie głównie jako przyprawa dodawana do ciężkostrawnych, obciążających przewód pokarmowy potraw. Dodaje się go duszonych i pieczonych mięs oraz aromatycznych sosów. Owoce jałowca mają lekko korzenny, żywiczny smak i nadają potrawom charakterystyczny aromat.
Jałowiec działanie lecznicze zawdzięcza zasobności związków bioaktywnych. Olejek eteryczny ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Przetwory z jałowca mają działanie moczopędne, ponieważ zwiększają przepływ krwi przez nerki oraz nasilają przesączanie w kłębuszkach nerkowych. Zwiększają produkcję moczu, wraz z którym usuwane są z organizmu kwasu moczowego oraz sodu. Sprawia to, że jałowiec pomaga na obrzęki oraz stymuluje oczyszczanie organizmu. Jałowiec wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, co także wynika z działania moczopędnego.
Jałowiec pobudza wydzielanie soków żołądkowych i żółci, co przyspiesza i wspomaga procesy trawienia spożytego pokarmu. Warto dodawać go do ciężkostrawnych i tłustych potraw mięsnych, ponieważ ułatwia ich trawienie. Jałowiec świetnie pasuje do czerwonego mięsa oraz dziczyzny. Wspaniale dopełnia smak i aromat sosów do dań mięsnych.
Jałowiec, a w zasadzie olejek jałowcowy ze względu na zawartość fitoncydyn ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Fitoncydy to organiczne związki siarko określane jako naturalnie antybiotyki.
Składniki: jałowiec 100%.