Kurkuma FLOS
Cudowne działanie kurkumywynika z obecności silnych związków leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejszym z kurkuminoidów jest kurkumina silny przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych. Niestety, kurkumina jest bardzo słabo wchłaniana, dlatego, aby odczuć pozytywne efekty stosowania preparatów opartych o kurkumę, należy spożywać piperynę, która zwiększa wchłaniania kurkuminy do krwiobiegu aż o 2000 procent.
Właściwości lecznicze kurkumy:
- - niszczy wolne rodniki przyśpieszające procesy starzenia komórek, chroniąc DNA przed mutacjami, przyspieszającymi powstawanie komórek rakowych,
- bardzo silnie działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie, antyoksydacyjnie (porównywalne z działaniem oksydacyjnym witaminy E i C), wspomagając zapobieganie nowotworom piersi i jelita grubego,
- - poprawia pracę trzustki i wątroby, leczy kamienie żółciowe. Napar z kurkumy z dodatkiem ostropestu plamistego i mniszka lekarskiego wypijany trzy razy dziennie przez miesiąc oczyszcza wątrobę z toksyn,
- - chroni błony śluzowe układu trawiennego i jelit,
- - posiada porównywane z działaniem hydrokortyzonu czy nurofenu właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, wykorzystywane w terapii wielu chorób np.: reumatoidalnym zapaleniu stawów, łuszczycy, zapaleniu trzustki, miażdżycy, hipercholesterolemii, nieswoistym zapaleniu jelit, a nawet nowotworu gruczołu krokowego,
- - redukuje guzy maciczne i zmniejsza bóle menstruacyjne,
- przyspiesza proces gojenia ran - Hindusi posypują nią rany, by przyspieszyć gojenie,
- - wspomaga leczenie opryszczki - wystarczy zmieszać szczyptę kurkumy z odrobiną miodu i nałożyć na opryszczkę,
- - zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzhaimera,
- - łagodzi objawy depresji,
- - reguluje poziom cukru we krwi, dzięki czemu zapobiega cukrzycy,
- - sprzyja usuwaniu trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL poprzez blokowanie wchłaniania w jelitach i zmniejszania jego poziomu we krwi.
Składniki: wysuszone, zmielone kłącze kurkumy długiej (Curcuma longa L.) – 100%.
Sposób stosowania: pół łyżeczki kłącza kurkumy (1,3 g) zalać 1 filiżanką wrzącej wody (150 ml). Zaparzać pod przykryciem przez ok. 10 min. Przecedzić. Świeży i ciepły napar przygotowany zgodnie z przepisem należy pić 1 raz dziennie.
W celu zwiększenia przyswajalności cennych związków zawartych w kłączu kurkumy do otrzymanego naparu zaleca się dodać szczyptę pieprzu. 1,3 g produktu, czyli 1,3 g kłącza kurkumy długiej stanowi dzienną porcję do spożycia.
Uwagi: Skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą podczas jednoczesnego stosowania antykoagulantów. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety.
Suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.