Kmin rzymski mielony Dary Natury
Kmin rzymski ma charakterystyczny ciepły aromat. Doskonale pasuje do pikantnych potraw, do dań kuchni indyjskiej, duszonego mięsa, sosów, serów oraz wędlin.
Kumin, czyli kmin rzymski, to przyprawa pochodząca z Egiptu, która - dzięki swoim właściwościom - znalazła szerokie zastosowanie w średniowiecznej Europie, zarówno w lecznictwie, jak i w kuchni. Obecnie kumin (kmin rzymski) jest uprawiany w Maroku, Iranie, Turcji Indiach, Chinach i w obu Amerykach. Najbardziej popularny w kuchni śródziemnomorskiej ze względu na walory smakowo- zapachowe.
Kmin rzymski - właściwości zdrowotne:
- zapobiega, jak i wspomaga leczenie anemii,
- obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL, trójglicerydów we krwi oraz zwiększa stężenie "dobrego" cholesterolu HDL we krwi,
- stymuluje wydzielanie enzymów przez trzustkę,
- przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi u osobników z hiperglikemią oraz zmniejszenia masy ciała,
- dzięki obecności aromatycznych olejków eterycznych i środków dezynfekujących, działa jako środek wykrztuśny,
- ma korzystny wpływ na skórę,
- zwiększa wydzielanie mleka podczas laktacji.
Składniki: kmin rzymski 100%.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.