Kminek Dary Natury
Dobry smak uzyskujemy po dodaniu kminku do kwaszonej kapusty, gulaszu oraz pieczeni wieprzowej. Kminkiem przyprawia się też zupy, potrawy z ziemniaków i fasoli, biały i żółty ser.
Owoce kminku są źródłem olejku eterycznego (składającego się z karwonu i limonenu), soli mineralnych, kumaryn, garbników, flawonoidów (kwercetyny i kemferolu), żywic, wosku, tłuszczów, białek, cukrów prostych oraz kwasów organicznych (np. kawowy). Ten unikalny skład jest odpowiedzialny za korzyści, które niesie ze sobą spożywanie kminku.
Oto najważniejsze z nich:
- działa rozkurczowo, wiatropędnie i przeciwwzdęciowo,
- oddziałuje spazmolitycznie na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego,
- polepsza przyswajanie składników pokarmowych,
- poprawia trawienie i apetyt,
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych, żółci i moczu,
- posiada właściwości mlekopędne,
- zapobiega powstawaniu szkodliwych produktów utleniania podczas obróbki kulinarnej – działa antyoksydacyjnie,
- monoterpeny olejku kminkowego pobudzają działanie ośrodkowego układu nerwowego oraz wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe,
- alkoholowe wyciągi kminku działają przeciwbakteryjnie wobec Shigella spp., E. coli, S. aureus, C. abicans, S. venezuelae, B. cereus, L. monocytogenes, S. enterica, C. jejuni,
- hamuje rozwój dermatofitów i grzybów pleśniowych z rodzaju Aspergillus, Trichophyton, Epidermophyton,
- olejek kminkowy przynosi ulgę w przypadku zewnętrznych zakażeń bakteryjnych, pasożytniczych i grzybiczych.
Składniki: kminek ziarno 100%.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.