Korzeń mniszka lekarskiego FLOS
Korzeń mniszka lekarskiego ma wiele właściwości. Można przyrządzić z niego łagodzący syrop, a także miód, który jest źródłem wielu witamin i minerałów. Stosowany jest również w tradycyjnym ziołolecznictwie. Korzeń mniszka lekarskiego jest najbardziej wartościowy. Robi się z niego nalewki i odwary. Oczywiście należy go wcześniej odpowiednio przygotować. Najlepiej jest go wykopać jesienią, ostrożnie oczyścić i osuszyć w temperaturze około 30 st. C. W sklepach ze zdrową żywnością możemy nawet kupić napój z korzenia mniszka, w formie herbaty. Oprócz korzenia możemy również wykorzystać świeże liście mniszka i przyrządzić z nich wiosenną sałatkę lub sok o działaniu moczopędnym. Natomiast z suszonych liści można przygotować napar, a z kwiatów wino lub syrop.
Korzeń mniszka zawiera związki, które wspomagają pracę wątroby i działają na procesy trawienne oraz na prawidłowe funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Dodatkowo usuwają z organizmu toksyny. Napój z mniszka obniża ciśnienie, cholesterol oraz poziom cukru we krwi.
Właściwości zdrowotne mniszka:
- zwiększa wydalanie moczu przy jednoczesnej dezynfekcji układu moczowego,
- sok pomaga przy zaburzeniach trawienia oraz metabolizmu, wpływa na powstanie większej ilości soków trawiennych,
- minimalizuje powstawanie zaparć,
- działa żółciopędnie,
- wspomaga pracę wątroby, a także ją oczyszcza,
- wpływa na usuwanie toksyn z organizmu,
- pobudza apetyt i ułatwia trawienie,
- pozytywnie wpływa na pracę nerek, ma działanie przeciwskurczowe; zapobiega powstaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym,
- działa lekko przeczyszczająco,
- przyśpiesza gojenie ran, zwalcza brodawki i kurzajki,
- zawarta w nim inulina obniża poziom cukru we krwi i obniża poziom łaknienia,
- eliminuje nadmiar sodu i potasu w organizmie,
- ma działanie przeciwzapalne, dlatego stosowany jest w leczeniu reumatyzmu,
- wzmacnia odporność.
Składniki: wysuszony, rozdrobniony korzeń mniszka lekarskiego (Taraxaci radix) – 100%.
Sposób użycia: spożywać w postaci odwaru: 2 łyżeczki korzenia mniszka zalać 1 szklanką letniej wody, zagotować i utrzymywać we wrzeniu pod przykryciem przez 5-10 min. Następnie odstawić na 10 min. i przecedzić. Tak przygotowany odwar pić w ciągu dnia ( w podzielonych częściach) najlepiej na 1 godzinę przed posiłkiem.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.