Mąka słonecznikowa Ol'Vita
Mąka słonecznikowa to produkt wytwarzany z obłuszczonych, nieprażonych nasion słonecznika. Ceniona za nienasycone kwasy tłuszczowe, białko, witaminy i minerały. Wykorzystywana również do produkcji zimno tłoczonego oleju słonecznikowego.
Mąka słonecznikowa charakteryzuje się beżową barwą i typowym dla nasion słonecznika smakiem.
Polecana do bezpośredniego spożycia jako dodatek np. do: chałwy słonecznikowej, jogurtu czy past. Ze względu na zawartość białka wynoszącą 50 g/100 g jest chętnie stosowana jako składnik wysokobiałkowych batonów czy koktajli dla sportowców. Ponadto polecana jako dodatek do mieszanek przeznaczonych na: placuszki, muffinki, naleśniki, ciasteczka.
Przygotowując mieszankę do wypieków ciasta czy chleba warto pamiętać, że mąka ta wytwarzana jest z nasion słonecznika, które naturalnie nie zawierają w swym składzie glutenu. Zbyt duży udział mąki w mieszance będzie zmniejszać elastyczność i kleistość ciasta.
Składniki: mielone, częściowo odtłuszczone nasiona słonecznika obłuszczonego.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Referencyjna wartość spożycia na 100 g produktu
kJ: | 1676 |
kcal: | 397,4 |
Tłuszcz: | 11 |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1 |
Węglowodany: | 25 |
W tym cukier: | 2 |
Białko: | 50 |
Sól: | 0 |
Alergeny: w firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, makadamia, migdały.
Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.