Mąka konopna OlVita
Mąka z nasion konopi ze względu na wysokie wartości odżywcze już od paru lat cieszy się dużym zainteresowaniem wśród miłośników zdrowego odżywiania. Charakteryzuje ją specyficzny, nieco ziołowy smak i zielono-brązowy kolor.
Mąkę konopną można spożywać bezpośrednio jako dodatek do: koktajli i batonów wysokobiałkowych, jogurtów, dressingów, musli lub jako dodatek do mieszanki na: placuszki, naleśniki, wrapy, kopytka, makarony, ciasteczka, mufinki, chleb.
Przygotowując mieszankę do wypieków ciasta czy placuszków warto pamiętać, że mąka ta wytwarzana jest z nasion konopi, która naturalnie nie zawiera w swym składzie glutenu. Zbyt duży udział mąki konopnej w mieszance będzie zmniejszać elastyczność i kleistość ciasta.
Składniki: mielone, częściowo odtłuszczone nasiona konopi siewnej.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Referencyjna wartość spożycia na 100 g produktu
kJ: | 1504 |
kcal: | 356 |
Tłuszcz: | 6 |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 1 |
Węglowodany: | 41 |
W tym cukier: | 1 |
Białko: | 33 |
Sól: | 0 |
Alergeny: w firmie Ol’Vita przetwarzane są surowce spożywcze będące alergenami. Dlatego produkt może zawierać: gluten, sezam, soję, orzechy: arachidowe, makadamia, migdały.
Przechowywać w ciemnym chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.