Nierafinowany olej z orzechów makadamia Ol’Vita
Pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nieprażonych orzechów makadamia. Niezwykle delikatny w smaku i zapachu, a dodatkowo wartościowy dodatek tłuszczowy w diecie.
Olej z orzechów makadamia charakteryzuje:
– wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych (86 g/100 g),
– wysoka zawartość tłuszczów jednonienasyconych (73 g/100 g).
Ze względu na wysoką zawartość tłuszczów jednonienasyconych olej z orzechów makadamia wpisuje się w dietę śródziemnomorską.
Zastępowanie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi (jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe są tłuszczami nienasyconymi).
Korzystne działanie występuje w przypadku spożycia 10 g LA dziennie.
Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga zrównoważonego odżywiania i prowadzenia zdrowego trybu życia.
Składniki: Olej z orzechów makadamia zimno tłoczony, nieoczyszczony, nierafinowany.
Sposób użycia: Do bezpośredniego spożycia lub jako dodatek do deserów, ciast, surówek, sałatek, koktajli, lub innych potraw.
Nie zaleca się podgrzewania oleju.
Sugerowana porcja to 3 łyżeczki/ dzień.