Orzechy nerkowca paczkowane NOM NOM
Orzechy nerkowca to znakomita przekąska, pełna dobrych, nienasyconych tłuszczy, białek i minerałów, która z łatwością zastąpi nam niezdrowe chipsy, solone paluszki i prażone fistaszki. Nerkowce cechują się naturalnym, delikatnie słodkim smakiem, co sprawia, że sprawdzą się nie tylko do chrupania solo, ale też jako składnik wielu potraw i deserów.
1. Zawierają łatwo przyswajalne białko roślinne, dzięki czemu stanowią doskonałe uzupełnienie diety dla wegan i wegetarian.
2. Zawartość minerałów, takich jak: wapń, fosfor, potas, miedź oraz żelazo, pomaga utrzymać prawidłową pracę serca i nerek.
3. Witaminy z grup A, B i E wykazują działanie antyoksydacyjne, a tym samym spowalniają procesy starzenia.
4. Wysoka zawartość błonnika pokarmowego usprawnia procesy trawienne oraz pozytywnie wpływa na metabolizm organizmu. Bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych przyspiesza przemianę materii, co sprzyja odchudzaniu. Można więc tracić na wadze przy regularnym spożywaniu orzechów nerkowca czy pasty z orzechów nerkowca.
5. Zawierają cenną dla organizmu niacynę, która pozytywnie wpływa na pracę i kondycję mięśni, jak również niweluje uczucie zmęczenia.
6. Sprzyjają regeneracji mięśni po wzmożonym wysiłku fizycznym, więc spożycie orzechów zaleca się osobom uprawiającym sporty.
7. Można używać je jako dodatek do sałatek, koktajli, dań obiadowych, deserów a przede wszystkim jako przekąskę między posiłkami.
Orzechy nerkowca są szczególnie popularne wśród wegan i wegetarian, gdyż po namoczeniu można je z łatwością zamienić w kremową pastę, idealną do przygotowania wegańskiego sernika, twarożku lub kremu do ciasta.
Składniki: orzechy nerkowca 100%.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Referencyjna wartość spożycia na 100 g produktu
kJ: | 2316 |
kcal: | 553 |
Tłuszcz: | 43,9 |
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 7,8 |
Węglowodany: | 26,9 |
W tym cukier: | 5,9 |
Błonnik: | 3,3 |
Białko: | 18,2 |
Sól: | 0,03 |
Magnez: | 292 mg |
Cynk: | 660 mg |
Potas: | 5,75 mg |