Papryka ostra Dary Natury
Papryka ostra nadaje potrawom szczególnie pikantny smak. Dodaje się jej w niewielkich ilościach do gulaszu, mięs, ryb, zup, potraw jarzynowych i sosów. W kuchni Meksyku stanowi jeden z głównych składników.
Sproszkowana ostra papryka to nie tylko popularna przyprawa, która poprawia trawienie i pobudza apetyt, ale stosowany od lat w medycynie ludowej lek na bóle głowy. Kapsaicyna, nadająca papryce piekący smak, ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe. Oczyszcza drogi oddechowe, łagodząc objawy przeziębienia.
Właściwości kapsaicyny udowodniono również w kontekście dolegliwości związanych z leczeniem i terapią bólu, reumatoidalnego zapalenia stawów i problemów z bólowymi formami schorzeń narządów ruchu.
Wciąż trwają badania nad przeciwnowotworowymi właściwościami kapsaicyny. Kilka badań w stadium przedklinicznym udowodniło, że właśnie taki charakter może mieć zawarta w ostrych papryczkach substancja aktywna.
Papryka jest łagodnym diuretykiem, często spożywana zmniejsza ciśnienie krwi. Chroni przy tym przed przedwczesnym zwapnieniem naczyń krwionośnych.
Składniki: papryka ostra 100%.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.