Papryka zielona suszona Dary Natury
Papryka zielona jest jedną z przypraw wykorzystywanych w kuchni węgierskiej, hiszpańskiej, tureckiej, meksykańskiej i marokańskiej. Dodaje aromatu gulaszom, daniom z ryb i drobiu. Wykorzystywana jest jako składnik mieszanek przyprawowych (np. curry) oraz naturalnych barwników stosowanych w kuchni. Możną ją dodawać do zup, warzyw, sałatek i serów, potraw z jaj czy zwykłych kanapek.
Papryka zielona jest nie tylko przyprawą, ale również lekiem, który jest stosowany w medycynie ludowej od dziesiątek lat. Sięga się po niego m.in. na ból głowy. Papryka chroni także przed zwapnieniem naczyń krwionośnych, wzdęciami, zaparciami, reguluje pracę przewodu pokarmowego oraz obniża ciśnienie krwi.
Papryka zielona to źródło kwasu foliowego, który zapewnia prawidłową budowę tkanek. Szczególnie kobiety w ciąży powinny dbać o dostarczenie prawidłowej ilości kwasu foliowego. Jego zadaniem jest przeciwdziałanie tworzeniu się wad genetycznych płodu i wpływa korzystnie na rozwój dziecka.
Zielona papryka reguluje przemianę materii, dostarcza soli mineralnych, witamin i flawonoidów, które zwalczają wolne rodniki, a więc zapobiegają chorobom układu krążenia.
Składniki: zielona papryka 100%.