Pieprz biały ziarno Dary Natury
Charakteryzuje się delikatnym i wyrafinowanym smakiem. Używany przede wszystkim do białych sosów oraz tam, gdzie chcemy uzyskać bardziej delikatny smak niż przy użyciu pieprzu czarnego.
Pozostaje jednak wciąż bogatym źródłem piperyny – alkaloidu odpowiedzialnego za ostry smak pieprzu i mającego stymulujący wpływ na wydzielanie enzymów żołądkowych i trzustkowych. Stąd pieprz biały usprawnia proces trawienia, a nawet może przynieść ulgę przy biegunce, skracając jej przebieg i intensywność. Ponadto białe ziarna obfitują w antyoksydanty, które nie tylko mają silne działanie przeciwzapalne, ale także ułatwiają przyswajanie innych przeciwutleniaczy obecnych w równolegle spożywanym pokarmie.
Piperyna zdaniem naukowców może przynosić ulgę w chorobach reumatycznych, a także pomagać w obniżaniu ciśnienia tętniczego, rozszerzając naczynia krwionośne. Uważa się wręcz, że sercowcy powinni wyraźnie ograniczyć konsumpcję soli, zastępując ją w daniach właśnie mielonym pieprzem białym. Wreszcie, zdaniem naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Dalhousie, pieprz biały może pomagać w zwalczaniu raka jelita grubego.
Składniki: pieprz biały ziarna 100%.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.