Pieprz Cayenne Dary Natury
Pikantna przyprawa z XVIII wieku, używana do wyostrzania smaku. Stosuje się ją do roślin strączkowych, drobiu, sosów, gulaszu, owoców morza.
Pieprz cayenne to jedna z najbardziej wartościowych przypraw – zawiera witaminy, minerały i naturalne substancje chemiczne, które pozytywnie wpływają na zdrowie. To właśnie dzięki tym właściwościom pieprz cayenne znalazł zastosowanie w tradycyjnej medycynie naturalnej oraz nowoczesnych sposobach leczenia schorzeń.
Szczególnie istotną rolę spełnia kapsaicyna, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Pieprz cayenne skutecznie łagodzi bóle głowy oraz nerwobóle. Często jest składnikiem rozgrzewających plastrów oraz maści do stosowania miejscowego, w przypadku dolegliwości bólowych stawów i mięśni.
Pieprz kajeński jest źródłem beta-karotenu, witamin A oraz E, co korzystnie wpływa na stan układu odpornościowego. Po dania przyprawione ostrą papryką warto sięgnąć w czasie przeziębienia. Pieprz cayenne udrożnia zatkany nos, likwiduje ból głowy oraz skutecznie rozgrzewa.
Składniki: pieprz cayenne 100%.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.