Pieprz czarny Dary Natury
Pieprz czarny to przyprawa powszechnie stosowana do zup, mięs, ryb, marynat, wędlin, nadaje się do przyprawiania surówek warzywnych.
Smak pieprzu czarnego zna każdy z nas. Jest wyrazisty, ostry, palący, ale też lekko słodkawy. Jego aromat może doprowadzić do łez lub porządnie zakręcić w nosie, co czasem kończy się serią kichnięć. Pieprz rozgrzewa, podkręca przemianę materii i działa bakteriobójczo.
Poza tym wzbogaca też naszą dietę o zawarte w nim białko, tłuszcz, błonnik, olejki eteryczne, alkaloidy i substancje mineralne, takie jak magnez, wapń i żelazo. Rzecz jasna na co dzień spożywamy raczej skromne ilości pieprzu czarnego, więc trudno mówić tu o cudownych właściwościach odżywczych tej przyprawy. Jednak nawet niewielki udział pieprzu czarnego w jadłospisie przyniesie nam pozytywne skutki ze względu na znajdujące się w jego ziarenkach alkaloidy i olejki eteryczne.
Charakterystyczna dla pieprzu czarnego jest w szczególności piperyna, występująca w zewnętrznej warstwie owoców. To ona nadaje mu ostry smak i silnie wyczuwalny aromat. Stymuluje produkcję dopaminy oraz serotoniny, przez co wpływa na utrzymywanie się dobrego nastroju. Pieprz, właśnie dzięki zawartości piperyny, od dawien dawna służy ludzkości jako skuteczny lek na wszelkie problemy żołądkowe – biegunkę, nudności czy wzdęcia. Piperyna zwiększa ponadto wydolność organizmu i wspomaga koncentrację. Co ciekawe, napędza również produkcję melanocytów, dzięki czemu może być wykorzystywana w leczeniu bielactwa nabytego.
Składniki: pieprz czarny 100%.
Przechowywanie w suchym i ciemnym miejscu.