Pyłek pszczeli Pasieka Morawskich naturalna odżywka
Aby ziarno pyłku mogło dobrze wypełnić swoją misję, jest ono przez roślinę doskonale wyposażone. Zwykle bardzo oszczędna przyroda w tym wypadku daje to co ma najcenniejszego. Żaden inny produkt roślinny nie zawiera takiej ilości i tak doskonałych jakościowo związków odżywczych.
Współczesna medycyna właściwości pyłku kwiatowego odkryła stosunkowo niedawno bo dopiero w XX w. Pszczoła miodna z dobrodziejstw tych korzysta już od przeszło 50 mln lat. Dzięki jej pracy nauka odkryła najdoskonalszy znany do tej pory produkt odżywczy, a my konsumenci możemy z niego korzystać.
Sposób użycia:
Aby pyłek kwiatowy był przez organizm w pełni przyswajalny, przed spożyciem obnóża pyłkowe należy zmielić i zmieszać z miodem, mlekiem, jogurtem, wodą lub sokiem owocowym. Ziarna pyłku pęcznieją i po 2-3 godzinach pękają uwalniając swą zawartość. Zaleca się przyjmować pyłek na czczo pół godziny przed posiłkiem. Dawka uzupełniająca niedobory w naszej diecie wynosi 20 gram to jest 4 łyżeczki dziennie. Osobom wycieńczonym fizycznie i umysłowo oraz rekonwalescentom zaleca sie zwiększenie dawki do 30-40 gram. Zanim rozpoczniemy spożywanie pyłku należy sprawdzić czy nie jesteśmy na niego uczuleni. W tym celu kurację rozpoczynamy od niewielkiej ilości nabranej np. na koniuszek noża. Pamiętajmy, żeby po każdym miesiącu zażywania pyłku kwiatowego robić tygodniową przerwę. Pyłek kwiatowy należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce. Chronić należy go również przed wilgocią trzymając w szczelnych opakowaniach.